INSPIRATION

Gotländsk kärnfuru

Gotländsk kärnfuru

Gotländskt kärnfuru är en specifik typ av trä som är karakteristisk för ön Gotland i Sverige. Det är känt för sin höga kvalitet och används traditionellt i byggandet av gotländska hus och andra snickeriarbeten.

Kärnfuruträ är en speciell del av furuträdet som utgör kärnan eller hjärtveden. Det är den äldsta och mest mogna delen av trädet, vilket ger det unika egenskaper. Gotländskt kärnfuru kännetecknas av följande egenskaper:

Hållbarhet: Kärnfuruträ har naturliga egenskaper som gör det motståndskraftigt mot röta och insektsangrepp. Det är därför ett populärt val för utomhusapplikationer och konstruktioner som behöver vara hållbara över tid.

Unik färg och struktur: Gotländskt kärnfuru har en vacker och naturlig färgvariation, med toner som sträcker sig från ljusgult till rödbrunt. Dessutom har det en distinkt ådring och struktur som ger en rustik och attraktiv estetik.

Hårdhet och densitet: Kärnfuruträ har en högre densitet och hårdhet jämfört med andra delar av furuträdet. Detta gör det starkt och slitstarkt, vilket är idealiskt för användning i konstruktioner och möbler som behöver tåla påfrestningar.

Arbetbarhet: Trots sin hårdhet är kärnfuruträ relativt lätt att bearbeta och forma. Det kan sågas, hyvlas och snidas för att skapa detaljerade snickerier och dekorativa element

Gotländsk kärnfuru tas ur kärnan på 100-150 år gamla furor som växt långsamt i karg jordmån. Den är ännu mer mättad med hartz och kådämnen än kärnfuru på fastlandet, och därför särskilt tung och beständig. Virket är ljust och vackert ådrat, viket ger möbler med mycket ”levande träkänsla”.
För Carlshaga är det en självklarhet att tillverka våra trädgårdsmöbler i detta fantastiska material och hoppas att fler kunder upptäcker skillnaden och att efterfrågan växter på trädgårdsmöbler i hållbara material.

Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Inga kommentarer
Logga in