INSPIRATION

Nyrenässans 1880-1900

Under perioden 1880 till 1900 genomgick inredning och möbeltrender i Sverige en förändring som ofta kallas för "nyrenässans." Detta var en tid av återupplivad intresse för klassiska stilar och ornament, inspirerad av renässansen och andra historiska perioder. Här är några av de framträdande dragen inom inredning och möbler under denna period:

Stilar och Inspiration: Under nyrenässansen influerades inredningsstilarna starkt av renässansens arkitektur och konst. Detta innebar användning av klassiska element såsom bågar, pelare, ornament och skulpturer.

Material: Möbler tillverkades ofta av mörkt trä, såsom ek och valnöt, och innehöll detaljer som sniderier och utsmyckningar. Marmor användes också för bordsskivor och dekorativa detaljer.

Färgpalett: Färger som användes var ofta mörka och dovare, såsom brunt, mörkgrönt och djuprött. Dessa färger bidrog till att skapa en varm och traditionell atmosfär.

Möbeldesign: Möbler under denna period hade en tydlig betoning på symmetri och balans. Många möbler hade rundade former och snidade detaljer som återspeglade renässansens estetik.

Textilier: Tyger användes för att klä möbler och för att skapa mjuka ytor och kuddar. Mönster med blommor, blad och andra naturinspirerade motiv var vanliga.

Ornamentik: Ornamentala detaljer såsom sniderier, reliefer och inläggningar var karakteristiska för möblerna under denna period. Dessa detaljer gav möblerna en dekorativ och elegans.

Inredningsdetaljer: Andra inredningsdetaljer som lampor, speglar och målningar följde också nyrenässansstilen med sin dekorativa och historiskt influerade design.

Sociokulturell kontext: Nyrenässanstrenden var en reaktion på den tidigare historismen och industrialismens enklare och mer minimalistiska stil. Det var en tid av ökat intresse för kulturell historia och nationalidentitet, vilket påverkade inredningen och arkitekturen.


Sammanfattningsvis var perioden 1880 till 1900 en tid av nyrenässansinfluenser inom inredning och möbler i Sverige. Möblerna kännetecknades av rika detaljer, ornamentik och en återgång till klassiska stilar och former. Denna period markerade en övergång från tidigare stilar och banade väg för kommande designrörelser under 1900-talet.

Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Inga kommentarer
Logga in