INSPIRATION

Nationalromantiken 1910-1920

Under perioden 1910-1920 var Sverige och resten av världen i en tid av förändring och utveckling på många olika områden, inklusive konst, design och inredning. Nationalromantiken var en konstnärlig och kulturell rörelse som betonade det nationella och folkliga arvet, och den hade en påverkan på inrednings- och möbeltrender under denna tid.

Nationalromantiken i inredning och möbler:

Material och hantverk: Under denna period eftersträvade man att återuppliva och hylla traditionella hantverksmetoder och material. Naturliga material som trä, sten och textilier användes flitigt i möbler och inredning. Hantverket var i fokus, och möblerna var ofta handgjorda med noggrann uppmärksamhet på detaljer.

Svensk folklore och tradition: Nationalromantiken betonade det svenska kulturarvet och folkkonsten. Detta återspeglades i mönster och dekorationer på möbler och textilier. Motiv hämtade från svenska sagor, myter och natur blev vanliga, och de användes för att skapa en känsla av gemenskap och kulturell identitet.

Enkelhet och funktionalitet: Även om nationalromantiken hyllade tradition och historia, så betonade den också enkelhet och funktionalitet. Möbler och inredning var ofta formgivna med tanke på deras praktiska användning, och överflödiga dekorationer undveks.

Mörka träslag och rika färger: Möbler under denna period tillverkades ofta av mörka träslag som ek, valnöt och mahogny. Dessa träslag gav en rustik och gedigen känsla till interiören. Färgpaletten var ofta inspirerad av naturen och inkluderade djupa gröna, bruna och röda toner.

Kombination av stilar: Nationalromantiken försökte ibland kombinera olika stilelement från olika perioder för att skapa en känsla av historisk kontinuitet. Detta innebar att man kunde se influenser från exempelvis renässansen, barocken och rokokon i möbel- och inredningsdesignen.

Textilier och mönster: Textilier var viktiga för att skapa en varm och inbjudande atmosfär i inredningen. Mönster inspirerade av svenska landskap, växter och djur var populära. Vävda mattor, broderade kuddar och draperier med folkliga mönster var vanliga inslag.

Dessa trender inte var helt enhetliga och att det fanns variationer i hur de manifesterades beroende på region, samhällsklass och individuell smak. Nationalromantiken påverkade inte bara inredning och möbler utan också konst, arkitektur och andra aspekter av samhället.

Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Inga kommentarer
Logga in