SÅ SKÖTER DU DINA CARLSHAGAMÖBLER 

MÅLADE TRÄMÖBLER INOMHUS
Carlshagas lackerade trämöbler är tillverkade i svensk björk. Vi har valt björk för att det är ett vackert, förnyelsebart och levande naturmaterial som rör sig med årstiderna. Björken lämpar sig också bra eftersom det är ett mellanhårt material med hög elasticitet och seghet.
Möblerna är målade i en miljövänlig och vattenbaserad färg.


Alla träslag krymper när luften är torr och sväller när det är fuktigt. För att bevara livslängden på träet är det viktigt att vårda och underhålla sin möbler på rätt sätt. Dina möbler kräver omvårdnad, och utseende och storlek kan påverkas och förändras av ljus, temperatur och luftfuktighet.

Tunna sprickor mellan sammanfogade trädelar kan uppstå på trämöbler och är en följd av att materialet rör på sig, vilket är helt normalt. För att minimera risken för sprickor och rörelse är det viktigt att möbeln står i en miljö med så jämn temperatur och luftfuktighet som möjligt. Undvik att placera möbeln i direkt solljus och låt hela träytan få lika mycket ljus, annars riskerar man att få nyansskillnader på ytan. På matbord med iläggsskiva är det bra att lägga in dem i bordet jämna mellanrum så att de får mogna ikapp med bordet.


UNDERHÅLL MÅLADE MÖBLER
Målade möbler behöver man endast rengöra med en lätt fuktig trasa med bara vatten eller mild såpa. Skydda alltid möblerna mot vassa och varma föremål, samt mot starka lösningsmedel och fukt

  • Torka bort vätskor som vatten, kaffe och vin omedelbart
  • Placera inte möbeln nära eller intill en värmekälla
  • Var försiktig med att använda färgade ljus eller en tidning som blir fuktig
  • Använd inte starka kemikalier för att rengöra ytan
  • Vid värmeskador eller sprickor, låt en fackman återställa skadan


LINNE SOM MÖBELTYG
Vi har valt ett tyg i 100% lin till klädseln av våra stolsitsar. Linnet är hållbart och miljövänligt att producera, eftersom tillverkningen inte kräver mindre vatten jämfört med syntetiska tyger. Lin är en naturfiber och ger ett slitstarkt tyg med en otrolig förmåga att absorbera och avge fukt.

Sköter man sitt linne väl åldras linnetyget långsammare än andra material och blir vackrare och skönare med tiden. Linne är naturligt antibakteriellt, det stöter bort smuts och hämmar
bakterietillväxt, vilket är särskilt bra för allergiker.


UNDERHÅLL AV LINNETYG
Behandla fläckar så fort som möjligt. Galltvål eller linoljesåpa fungerar på de flesta fläckar. Använd aldrig blekmedel på linne. Fläckar från rödvin och bär behandlas med kokande vatten.

SKIVOR AV KALKSTEN
Vi valt en kalksten från Gotland.


UNDERHÅLL AV KALKSTEN
Vid avtorkning rekommenderas vanlig gulsåpa, då stenen är grundbehandlad och mättad med såpa före leverans. Använd 1 del såpa och 8 delar vatten. 
Får man en fläck kan man lägga en svamp på fläcken under natten och upprepa om den är kvar. Vid tuffa fläckar använd fettlösande diskmedel eller ren bensin, men efterbehandla med såpa eftersom det avfettar kalkstenen. Använd inte salt eller surt medel som citronsyra vid fläckborttagning, då det fräter på stenen.


MÅLADE UTEMÖBLER AV KÄRNFURU
Alla utomhusmöbler är tillverkade i virke av svensk senvuxen kärnfuru, som passar utmärkt till trädgårdsmöbler. Kärnfuru är ett hållbart material som vi har mycket av i våra svenska skogar.

Furun liksom björken rör sig med årstiderna och alla träslag krymper när luften är torr, och sväller när luften är fuktig. För att bevara livslängden på dina utemöbler krävs underhåll på rätt sätt och behovet påverkas av ljus, temperatur och luftfuktighet.


UNDERHÅLL UTEMÖBLERAll vår tillverkning sker i Sverige, men med modern teknik och vi använder bara hållbara svenska massiva trämaterial där virket är noggrant utvalt till varje del av varje möbel.

Underhåll av Carlshagas trädgårdsmöbler gör man med en mjuk fuktad trasa med såpa. Upprepa detta ett par gånger tills smuts som pollen, luftföroreringar och fågelspill avlägnas. Viktigt att inte trasan är mjuk så man inte gör repor.

Vinerförvara trädgårdsmöblerna under tak och mår de bäst i att stå något utthus eller liknande så de står under tak och att fötterna är torrlagda. Inomhus (rumstemperatur) rekommenderas bara tillfälligt i samband med underhåll.Logga in