OM CARLSHAGA OCH MIG, EVAJag heter Eva Hermansson och bor i ett sekelskifteshus i Töreboda. Jag har i stort sett alltid varit egen företagare, men inom metallbranschen. Sekelskiftets möbler och heminredning har varit ett starkt intresse vid sidan om. Jag har kontaktat lokala snickare och tagit fram en del inredningsdetaljer, och när mina barn var små tog jag fram barnmöbler till dem, en stol, ett bord, en byrå och en fåtölj. Jag hade lite funderingar på att göra fler exemplar och starta försäljning i någon skala, men idéerna hamnade i skrivbordslådan.

CARL LARSSON-DRÖMMEN
Resan mot att starta Carlshaga började när att jag sålde verksamheten i mitt förra bolag, och utbildade mig till projektledare inom möbel- och inredningsindustrin. Jag blev klar 2021 och har nu förverkligat ett mål som jag har burit med mig länge, att tillverka en möbelserie inspirerad av mina egna mest älskade möbler: Äldre möbler i samma stil som Carlshaga, som jag själv har köpt som antikviteter. Möbelstilen kallas Carl Larsson-stil och växte fram under en period runt sekelskiftet, fram till 1920-talet. Det är ljusa möbler som synts på målningarna från Sundborn och i grosshandlares sommarvillor med stora ståtliga glasverandor.

UNIK NYPRODUKTION
Så vitt jag vet har dessa möbler inte varit i nyproduktion tidigare, utan det blir min uppgift att sprida budskapet. Det är möbler som har en historia att berätta och passar in hos alla som älskar sekelskifte, och hos många fler. De kan gärna blandas med såväl äldre och återbrukade, som nyare och mer moderna möbler.

LOKAL TILLVERKNING, LOKALA MATERIAL
Carlshaga möbler tas fram med fokus på hållbarhet och kvalitet. Tillverkningen sker i vårt gårdssnickeri och med hjälp av underleverantörer i Skaraborg och närområdet. Att använda virke som vuxit i Skaraborgs skogar är viktigt med tanke på miljön. Möblerna är formgivna efter ett gediget hantverk men tillverkas med modern teknik.

MINA INFLUENCERS
Jag fascineras av Ellen Key som förespråkade ”skönhet för alla” med ledord som ”ljus, luftig, enkelhet, funktion, ärlighet och harmoni”.  En annan stor förebild är formgivaren Karin Larsson, född Bergöö och gift med målaren Carl Larsson. Karin skapade Sveriges mest omtalade hem när hon inredde med enkla möbler och klara färger, som stod i stark kontrast mot den tidens tunga och mörka inredningar.

OM NAMNET CARLSHAGA
Platsen Karlshaga finns i Tibro och skylten Karlshaga åkte jag förbi varje gång jag åkte till min möbelutbildning. Jag har alltid tyckt om namnet och det passar verkligen fint på min möbelserie, men jag har ändrat stavningen till Carlshaga, eftersom möblerna förknippas med Carl Larsson-stil.
Logga in