VISSTE DU ATT...

...det är solens strålar som gör att tvätt som får torka ute att dofta så gott? Strålarna träffar det våta tyget och startar en kemisk process, som omvandlar organiska molekyler till doftämnen. En helt vetenskaplig förklaring, på en doft som inte blir mindre magisk för det, eller hur?

Det är forskare på Københavns Universitet som har studerat den kemiska processen på tvättlinan, och även undersökt dofterna i sig och hittat noter av blommor och citrusfrukter. Starka dofter som våra näsor uppebarligen har lätt för att uppfatta. 

Doftsinnet är starkt kopplat till minnet, och lukten av soltorkat linne finns ofta med oss från barndomen som något positivt. Vi tycker om att uppleva lukten igen, vilket i sin tur också har en helt vetenskaplig förklaring. Doftämnena utlöser dopamin i hjärnan, som får oss att känna välbehag. Helt logiskt, men när vi står där och sniffar och njuter så räcker det gott att bara göra just det – utan att fundera på varför.

Men så tänker inte forskarna i Köpenhamn, tvärtom. De tänker att det kan finnas fler upptäkter att göra kring naturens doftkemi. Överallt där solens strålar träffar uppstår kemi, och detta har vi inte särskilt stor kunskap om menar de.

– När det har regnat och solen kommer fram, så känns luften väldigt frisk och väldoftande. Vi spekulerar nu om det kan bero på en liknande process som med tvätten, säger Malte Frydland i en intervju med DR.

Den som lever får se... och så länge fortsätter vi njuta av dofterna i denna ljuva sommartid!

Tvätt vid gårdspumpen, Källedal, Lundsbrunn År 1920. Fotot finns i dag i Västergötlands Museums samlingar. Erik Rud. CC BY.
Logga in