INSPIRATION

Tjugotalsklassicism

Under 1920-talet, en period som ofta kallas "tjugotalsklassicism" eller "Art Deco", genomgick inredning och möbeltrender en markant förändring. Denna period var känd för sin fascination för geometriska former, lyxiga material och en övergång från de mer utsmyckade stilarna från tidigare århundraden. Här är några av de framträdande dragen inom inredning och möbler under 1920-talet:

Geometriska former: Tjugotalsklassicismen betonade starkt geometriska former såsom räta linjer, trianglar, cirklar och trapetsoider. Möbler och inredningsdetaljer hade ofta skarpa vinklar och symmetriska mönster.

Lyxiga material: Under denna period började användningen av moderna material som krom, spegelglas och lackerad yta öka. Ädelmetaller som mässing och silver användes ofta för att skapa lyxiga detaljer och accenter på möbler och dekorationer.

Kontrasterande färger: Färgpaletten för tjugotalsklassicismen bestod ofta av djärva och kontrasterande färger. Svart, vitt och grått kombinerades med starka accentfärger som rött, gult och blått. Dessa färger användes för att skapa dramatiska och iögonfallande kontraster.

Geometriska mönster: Geometriska mönster var mycket populära under denna tid. De kunde ses på allt från tapeter och tyger till möbler och golvmattor. Mönster som zigzag, chevron och trapetsoider användes för att skapa en modern och grafisk estetik.

Spegelglas och spegeleffekter: Spegelglas och spegelpaneler användes för att ge en känsla av rymd och ljus i rummen. De reflekterande ytor användes ofta för att skapa visuell djup och öppenhet.

Streamline-modernt: Mot slutet av 1920-talet började man se influenser från "streamline-modernt", en stil som betonade aerodynamiska former och en känsla av rörelse. Möbler och inredningsdetaljer hade strömlinjeformade kurvor och släta ytor för att ge en känsla av modernitet och framsteg.

Konstnärliga inslag: Tjugotalsklassicismen omfamnade även konstnärliga inslag. Målningar, skulpturer och andra konstverk integrerades ofta i inredningen för att skapa en harmonisk helhet.

Funktion och form: Under denna period var det en ökad medvetenhet om funktionalitet och ergonomi. Möblerna var inte bara estetiskt tilltalande utan också utformade för att vara praktiska och bekväma att använda.

Sammanfattningsvis var 1920-talets tjugotalsklassicism en tid av övergång från de mer överdådiga och utsmyckade stilarna från tidigare århundraden till en modern och geometrisk estetik. Den betonade geometriska former, lyxiga material, kontrasterande färger och konstnärliga inslag för att skapa en unik och minnesvärd inredningsstil. Det finns flera tillverkare av kök i tjugotalsstil som t.e.x Kulldals kök, Kvänumskök och Shakerkök.

Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Inga kommentarer
Logga in