Snickarglädje på sekelskifteshus
"Snickarglädje" är en term som används för att beskriva den dekorativa träsnideriet och snickeriarbetet som ofta återfinns på hus från sekelskiftet, särskilt i Skandinavien och norra Europa. Det är en stil som präglas av riklig ornamentik och detaljerade sniderier som användes för att smycka fasader, verandor, fönster, dörrar och andra delar av huset.
Snickarglädje var populärt under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och var en reaktion på den tidigare strama och enkla arkitekturen. Stilen var influerad av bland annat folklig träsnideritradition, jugendstilen och den brittiska viktorianska eran.
Typiska drag och detaljer inom snickarglädjestilen inkluderar:
Fönstersnickerier: Fönsteromramningar var ofta rikt snidade med detaljerade mönster och utsmyckningar. Det kunde vara allt från geometriska former och blommotiv till figurer och djurmotiv.
Verandor och balkonger: Snickarglädjestilen inkluderade ofta utsmyckade verandor och balkonger med balustrader, pelare och spjälor som var dekorerade med snidade mönster och ornament.
Sirliga trädetaljer: Träsniderier och detaljer i form av voluter, bladverk, snirkliga mönster och ornament var vanligt förekommande. Dessa kunde användas runt takfot, fönster, dörrar och andra arkitektoniska element på huset.
Takkupor och torn: Snickarglädje kunde också inkludera dekorativa takkupor och torn, vilket gav husen en karakteristisk och utsmyckad silhuett.
Snickarglädjestilen var ett sätt för husägare att visa upp sin välfärd och konstnärliga smak. Idag betraktas snickarglädje som en värdefull och bevaransvärd arkitektonisk stil och många hus som är byggda under den perioden har blivit kulturhistoriska byggnadsminnen.
Om du är intresserad av att se exempel på snickarglädjestil kan du besöka områden med välbevarade hus från sekelskiftet eller museer som fokuserar på arkitektur och kulturhistoria.
Bilden är från vårt hus som är byggt 1895 med många fina bevarade detaljer från sekelskiftet. Snickarglädjen som sitter på vår veranda kan man nu se på Carlshagas fina gammaldags torkställning Emma. Samt att man även kan köpa olika snickarglädje på vår hemsida www.carlshaga.se
Kommentarer