INSPIRATION

Spillkum

Spillkum

"Spillkum" (eller "spillkumma") är en traditionell svensk term som syftar på en typ av djup skål eller fat som används för att samla upp spill och avfall vid matlagning eller bakning. Skålen är vanligtvis gjord av metall eller keramik och har en rund och bred form för att rymma olika rester som uppstår under matlagningen.

Historiskt sett var spillkum en viktig del av köket i svenska hem, särskilt på landsbygden, där ingenting gick till spillo. Istället för att kasta matrester och spill, samlades de upp i spillkumman för att användas som utfodring åt djur eller som kompost. Det var ett sätt att vara ekonomisk och hållbar med matresurserna.

Idag används kanske inte spillkumman lika frekvent i moderna kök, men den har fortfarande en nostalgisk och traditionell koppling till äldre tiders matlagning och hållbarhet. Många äldre människor kanske har fina minnen av att använda spillkum i sina kök och ser den som en symbol för omtänksamhet och sparsamhet i matlagningen. Det är en påminnelse om hur maten hanterades på ett mer hållbart och ansvarsfullt sätt förr i tiden.

Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Inga kommentarer
Logga in