INSPIRATION

Shakerstil

Shakerstil

Shakerstilen är en möbelstil som har sitt ursprung i den religiösa Shaker-rörelsen, som grundades i England under 1700-talet och senare spreds sig till Nordamerika på 1770-talet. Shaker-rörelsen var en separatistisk kristen grupp som följde strikta regler för enkelhet, gemenskap och arbete. Deras möbler och hantverk reflekterade deras religiösa övertygelser och värderingar, vilket ledde till utvecklingen av en karakteristisk möbelstil - Shakerstilen.

Huvudkaraktärer i Shakerstilen:

Enkelhet: Shaker-möbler kännetecknas av sin enkelhet och sparsamma dekorationer. Formerna är rena och eleganta, utan överflödiga detaljer. Möblerna var utformade för att tjäna en praktisk funktion snarare än för att vara pråliga eller dekorativa.

Funktionalitet: Praktisk användbarhet var en central del av Shakerstilen. Möblerna var avsedda att vara hållbara och väl fungerande. De var konstruerade för att vara användbara i vardagen och kunde ofta anpassas för olika ändamål.

Hantverksmässig skicklighet: Shaker-möblerna tillverkades med hög hantverksmässig skicklighet. Shakers var kända för sina färdigheter inom träbearbetning, och möblerna var noggrant konstruerade med omsorg om detaljerna.

Naturliga material: Shaker-möbler tillverkades vanligtvis av naturliga material, främst massivt trä som lönn, körsbär, ek och tall. Träet var ofta fint bearbetat och behandlat för att framhäva dess naturliga skönhet.

Släta ytor: Möblerna hade vanligtvis släta ytor utan ornament eller utskärningar. Istället fokuserade Shakerstilen på linjens enkelhet och det naturliga träets textur.

Fällbara och modulära möbler: Shakers var kända för sin uppfinningsrikedom när det gällde möbeldesign. De skapade fällbara och modulära möbler som kunde anpassas efter behov och lätt flyttas vid behov.

Shakerstilen har haft en varaktig påverkan på möbeldesign och har inspirerat många moderna möbeldesigners. Dess tidlösa enkelhet och funktionalitet gör den till en populär val än idag för de som uppskattar det minimalistiska och klassiska utseendet. Många Shaker-möbler har blivit eftertraktade samlarobjekt och finns i museer runt om i världen, vilket vittnar om den stora kulturella betydelsen av denna unika möbelstil.

Knoppbräda i shakerstil

"Knoppbräda i Shakerstil" är en typ av möbel som används för förvaring och som har en minimalistisk och tidlös design. Den är vanligtvis tillverkad av trä och har enkla linjer utan onödiga utsmyckningar.

"Shakerstil" refererar till en stil som härstammar från Shaker-rörelsen, en religiös grupp som levde i Nordamerika under 1700- och 1800-talet. Shakerstilen kännetecknas av enkelhet, funktionalitet och hantverksmässig skicklighet. Möbler i Shakerstil har vanligtvis släta ytor, rena linjer och är fokuserade på praktisk användning snarare än dekorativa detaljer.

Så en "knoppbräda i Shakerstil" skulle vara en svensk möbel i form av en bräda eller ett skåp med utskjutande knoppar på dess yta, och designad i enkel och tidlös Shakerstil.

Carlshaga har tagit fram en serie med knopplister i tre olika längder och material som finns att välja på är ek eller björk. Titta gärna på vårt sortiment med knopplister på hemsidan:

TRÄDETALJER - INREDNING (carlshaga.se)

Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Inga kommentarer
Logga in