INSPIRATION

Sekelskiftesträdgård

Sekelskiftesträdgård

En sekelskiftesträdgård är en trädgård som är designad för att efterlikna eller passa in i den stil och atmosfär som var vanlig under sekelskiftet 1900, vanligtvis inspirerad av trädgårdsdesignen från den viktorianska eller edwardianska eran. Här är några steg du kan följa för att skapa en sekelskiftesträdgård:

Forskning och inspiration: Börja med att forska om den typiska trädgårdsdesignen och element som var populära under sekelskiftet 1900. Titta på bilder och trädgårdsböcker från den tiden för att få en känsla av stilen och de vanliga växterna som användes.

Planera layouten: Bestäm trädgårdens layout och struktur. Sekelskiftesträdgårdar hade vanligtvis symmetriska och formella designelement, så överväg att använda geometriska former och symmetri i din trädgårdsplanering. Det kan inkludera symmetriska gångar, gräsmattor, blomsterbäddar och vattenelement som fontäner eller dammar.

Välj passande växter: Sekelskiftesträdgårdar kännetecknas ofta av en rik variation av växter. Välj växter som var vanliga under den tiden, som rosor, pioner, lavendel, dagliljor och luktärter. Tänk på att använda olika färger och texturer för att skapa intressanta kontraster och blomstrande säsongsvariationer.

Använd formella strukturer: Sekelskiftesträdgårdar hade ofta formella strukturer såsom häckar, klippta buxbomar, spaljéer och pergolor. Använd  dessa element för att skapa rumslighet och definiera olika områden i trädgården.

Lägg till trädgårdsdekorationer: Sekelskiftesträdgårdar var ofta dekorerade med konstnärliga detaljer. Du kan inkludera trädgårdsstatyer, stenar, fontäner, trädgårdsbänkar och urnor för att ge en autentisk känsla.

Vattenfunktioner: Ett vanligt inslag i sekelskiftesträdgårdar var vattenfunktioner som fontäner eller dammar. Du kan överväga att installera en vattenfunktion som passar trädgårdens storlek och stil.

Underhåll: Kom ihåg att en sekelskiftesträdgård kräver regelbundet underhåll för att behålla sin skönhet. Klipp buskar och häckar, rensa ogräs, vattna och gödsla växterna regelbundet för att se till att trädgården blomstrar.

Ett tips att skapa din sekelskiftesträdgård med Carlshagas trädgårdsmöbler, torkställning med snickarglädje och rosentorn. Hemsidan är www.carlshaga.se 

Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Inga kommentarer
Logga in