INSPIRATION

Sekelskifteshyllor

Sekelskifteshyllor

En sekelskifteshylla är en typ av hylla eller väggmöbel som är karakteristisk för sekelskiftesstilen, som var populär vid övergången från 1800- till 1900-talet. Denna stil kännetecknas av en kombination av traditionella och moderna designelement, och hyllorna i sekelskiftesstilen är oftast tillverkade av trä med dekorativa detaljer.

En sekelskifteshylla kan ha följande kännetecken:

Trämaterial: Hyllan är vanligtvis tillverkad av massivt trä eller träfanér. Träslag som  björk, furu, ek, mahogny eller valnöt var populära under sekelskiftet.

Dekorativa detaljer: Sekelskifteshyllor har ofta snidade eller svarvade trädetaljer för att ge en dekorativ och elegant touch. Det kan vara detaljerade sniderier, kantlister eller andra utsmyckningar.

Symmetri och balans: Sekelskifteshyllor är vanligtvis välbalanserade och symmetriska i sin design. De kan ha flera hyllplan eller avsatser för att visa upp föremål eller förvaring.

Glasdörrar: Vissa sekelskifteshyllor kan ha glasdörrar eller glasluckor för att skydda föremål som ställs ut på hyllorna. Glaset kan vara färgat eller klart och kan ha mönster eller dekorativa detaljer.

Ornament och utsmyckningar: Sekelskifteshyllor kan ha olika former av utsmyckningar och ornament, till exempel snidade blommor, lövverk eller geometriska mönster. Dessa detaljer bidrar till den dekorativa estetiken hos hyllan.

Det är viktigt att notera att utseendet och designen på en sekelskifteshylla kan variera beroende på tillverkare, region och individuell stil. Det bästa sättet att hitta en autentisk sekelskifteshylla är att leta efter antika eller vintage-möbler från den tidsperioden. Det finns också moderna möbler som inspirerats av sekelskiftesstilen, vilket ger dig möjlighet att få en hylla i sekelskiftesanda för att passa din inredning.

Kicka gärna in på Carlshagas hemsida med sekelskifteshyllor och övriga möbler i Carl Larsson stil. www.carlshaga.se

Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Inga kommentarer
Logga in